Direct naar de contentDirect naar de footer

Natuur

Twente, het landgoed van Nederland.

Natuur
Twente is bossen, weilanden, akkers, heuvels, heide, houtwallen en beken.

Met natuurgebieden zoals:

Natuurgebied ’t Lutterzand

Het natuurgebied Lutterzand is voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een gezellig dagje uit, genieten van de natuur. Het gebied is het gehele jaar toegankelijk waar u vrij kunt wandelen en fietsen op de daarvoor aangegeven paden.

Een absolute topper in de regio wat betreft de combinatie van natuur, ontspannen en genieten. Voor iedere Twentenaar staat Het Lutterzand synoniem voor plezierige uitstapjes, pootje baden in rivier de Dinkel en het ontdekken van de natuur. De rivier stroomt slingerend door het gebied en zorgt hier en daar voor mooie zandstroken en spectaculaire afkalvingen. . De natuur en het glooiende landschap is gevarieerd met dennenbomen, loofbomen, jeneverbessen, zandverstuivingen en heidevelden. Het is ook een hemel op aarde voor tal van vogels en de oever van de Dinkel is het domein van de oeverzwaluw en de ijsvogel.

Op bijna iedere fietskaart van Twente maakt dit gebied deel uit van de route. Bij twee sfeerrijke horecagelegenheden kan men even heerlijk bijkomen op het terras of in het familierestaurant.

Uw hond mag eventueel ook mee, mits die is aangelijnd

Dal van de Mosbeek

Volop natuur in een sprankelend bronnengebied!Kom je verbazen in het Dal van de Mosbeek. Zeldzaam mooi is dit cultuurlandschap met een oeroude geschiedenis. De Mosbeek en de watermolens van Frans en Bels zijn uw bezoek zeker waard. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je hier prachtige doorkijkjes met unieke planten en dieren. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers. Vanuit het bezoekerscentrum de Molen van Frans kun je verschillende wandelingen maken. Laat je verrassen door de markante Mandercirkels of geniet van het uitzicht vanaf de Galgenberg.

Tips:

  • Kom naar onze oude (water) Molen van Frans, tevens Bezoekerscentrum, en kijk hoe het graan vermalen wordt tot meel
  • Zoek het kabbelende water van de Mosbeek op en loop met blote voeten door een voorde
  • Verbaas je over de Mander cirkels. Cirkelvormige akkers die nu een natuurlijk kunstwerk vormen
  • Beklim de Galgenberg en geniet van het weidse uitzicht
  • Lekker pannenkoeken eten in de Molen van Bels na een stevige wandeling


Natuurgebied Springendal

De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente bij Ootmarsum. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos. Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet.

Rond 1920 werd Springendal aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. De middeleeuwse essen (bolakkers die doorbemesting steeds hoger werden) zijn, vriendelijk omzoomd door bomen, opgenomen in het geheel. Ook liggen er een aantal fantastische Twentse boerderijen. Bronnen en beken Springendal heeft een structuur van lanen en van water. Naast de monumentale Mosbeeklaan waarop een aantal zijlanen uitkomen wordt het karakter van het landgoed bepaald door bronnen en beken. Opborrelend water vormt een drietal vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden.

Buursezand

Bij de naam Buurserzand verwacht je waarschijnlijk een droog en kaal stuifzandgebied. In werkelijkheid ligt hier een opvallend nat natuurgebied, waar je prachtig kunt wandelen. Een natuurgebied waar open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar afwisselen. Die afwisseling maakt het Buurserzand tot een geliefd wandelgebied.

Sallandse heuvelrug

Een majestueus landschap. Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. De Sallandse Heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden. De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.

De Luttenberg
Grenzend aan het dorpje Luttenberg ligt het gelijknamige natuurgebied de Luttenberg, een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug. Parkeer de auto en kom eens wandelen in de beslotenheid van dit gebied. Onderweg loop je door naald- en loofbos, langs enkele heideveldjes, hakhoutbosjes en akkertjes. Laat je verrassen door fantastische vergezichten, want het gebied ligt op 31 meter hoogte. Weet jij het torentje van Palthe op de Haarlerberg te vinden? Je kunt parkeren op de TOP parkeerplaats aan de Bergweg in Luttenberg

Overtoom-Middelveen
Waar eerst weilanden waren, ligt nu Overtoom Middelveen. Een nieuw natuurgebied waar het aanwezige kwelwater een voedingsrijke bodem biedt voor zeldzame flora. Dit trekt insecten aan en op hun beurt bijzondere vogels. Er zijn hier inmiddels al 140 soorten weide- en watervogels gespot. Vanaf het Overveen bij Rijssen kun je via een speciaal pad een bezoek brengen aan de Vogelkijkhut.

Natuurgebied De Borkeld is zo’n 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen. Hier ligt ook het grootste jeneverbes-struweel van Nederland. Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter